Vier en vijf dimensies bekeken vanuit de kwantummechanica
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2015-06-17   




Vier en vijf dimensies
      bekeken vanuit de kwantummechanica



Als inleiding

Het tijdschrift "MeNS" had een nummer onder de titel "Kwantummechanica: de wereld op zijn kop" (1). Zo is het wel, maar toch niet helemaal. De titel zegt - of suggeert minstens - dat kwantummechanica de wereld op zijn kop zet. Zo zie ik het niet. De wereld staat op zijn kop. De kwantummechanica zet de wereld niet op zijn kop, de wereld staat op zijn kop. Onder andere via kwantummechanica kunnen we ons hiervan bewust worden.

En ook deze:

Richard Feynman [Nobelprijswinnaar natuurkunde] bekende op een dag dat niemand de kwamtummechanica 'begrijpt'! (2)



Een alternatieve kijk op het hart van de materie

Wat is "het hart van de materie"? Toch even vermelden: binnen de wetenschappen is er een harde lijn voor wie de materie de kern van alles wat bestaat is, en uit die materie komt dan de geest voor. Dit is in het licht van de kwamtummechanica, zelfs wetenschappelijk, niet vol te houden.

Hier kunnen we twee richtingen uit in onze zoektocht naar de kern van de materie. De eerste is via de kwantummechanica, de andere wegwijzer wijst naar de mystiek. Twee verschillende richtingen die wel met elkaar kunnen samengaan. Het is niet zomaar dat - vooral de Boeddhisten - zich verdiepen in kwamtummechanica.

Ik denk wel dat we - zowat honderd jaar geleden - de "kern" van de materie gevonden hebben. Het is geen harde kern, zoals de oude Grieken dachten; een visie die tot begin de 20ste eeuw stand heeft gehouden. Toen was alles nog duidelijk en bevattelijk. De ontdekking van de kwantummechanica gooide alles overhoop. De wetenschapper Werner Heisenberg ontdekte dat onzekerheid aan de basis ligt van de materie.

Uit de kwantummechanica volgt dat dualiteit aanwezig is tot in het diepste van de materie. Gaan we nog dieper, voorbij de grens van de materie, dan is onderlinge verbondenheid fundamenteel. De grens die hier al dan niet overgestoken wordt, is - voor zover ik het zie - deze tussen vier dimensies en vijf.

 
Tao die Tao genoemd kan worden is niet de ware Tao. ( Uit de Tao Te Ching, te checken).


Materie kan je "gevallen Tao" noemen.



(1) Het gaat hier om nr. 89. Het tijdschrift MeNS is opgehouden te bestaan.

(2) Geciteerd in: Het einde van de zekerheden : tijd, chaos en de natuurwetten


inhoudstabel

Vier en vijf dimensies : bekeken vanuit de kwantummechanica
                 Als inleiding
         Een alternatieve kijk op het hart van de materie


top



Printvriendelijk